söndag 9 oktober 2011

Filmtips

Neeej, är helgen redan slut!!! Men jag har i alla fall hunnit med lite film!
I fredags såg jag filmen Miral, där flickan med detta namn växer upp på ett skyddat barnhem i Israel på 1970-talet, men precis som hon säger i början av filmen; allt började mycket tidigare - långt före hennes egen födelse. Och så tar berättelsen sin start strax efter andra världskriget då staten Israel bildas, två andra kvinnoöden ska berättas innan Miral föds. Som blott 17 år sänds hon ut i flyktingläger för att undervisa och möter då kärleken i Hani som är politiskt engagerad.
Du vill ha; intressant berättelse om staten Israel, en ung kvinnas val, hopp om medmänsklighet och trovärdigt om kvinnoöden. Librarybeth säger se Miral. Vackert filmad och lugnt berättad om Israel och Palestina bortom nyhetsrapporterna.
Igår natt blev det också film; Limbo: Det är 1970-tal och Sonia återförenas med sin make som arbetar i oljebranschen. Hon reser från ett vardagsliv i Norge med parets två barn i skolåldern till det exotiska Trinidad. Här ska hon och barnen acklimatisera sig där maken redan har arbetat och vistats i flera månader. Det blir ett liv i lyx med husa, trädgårdsmästare och chaufför och Sonia förväntas umgås med fruarna till makens arbetskollegor. Något stapplande försöker hon finna sig till rätta men allt slås omkull då det uppdagas för Sonia att maken varit otrogen.
Du vill ha relationsdrama kring några få individer, lite förflyttning i tid. Librarybeth säger se Limbo, riktigt skaplig jaa, mer än så, bra film och bra skådisar. (Extra plus för de fina 70-talskläderna - ja, jag vet att det är lite ytligt MEN de är skitsnygga och det tar inte ifrån filmen dess viktiga berättelse).

2 kommentarer:

Vesnas vardag sa...

Härliga filmtips! Och jag får återgå till mina böcker jag...

Librarybeth sa...

Vesna: kanske kan du se någon film en pluggfri dag.. om du får någon sådan!! Vad du kämpar på bra, Vesna!