lördag 13 november 2010

Librarybeth läste Oates

Jag har nyssens haft nöjet att läsa Joyce Carol Oates, denna produktiva kvinna.
Lilla himlafågel var så mycket Oates, där hon i likhet med förra boken Dödgrävarens dotter bygger upp berättelsen kring några människoöden som man följer under flera år.
Berättarrösten är framför allt Krista, hon ger sin bild av allt det som hände, både från barnets utgångspunkt och senare också som ung kvinna. Det är 1980-talets USA, en liten småstad där Kristas far blir anklagad för ett mord på en kvinna Zoe som han har en kärleksaffär med.
Misstänkt blir också Zoes exmake och denna tragedi som snurrar runt i den amerikanska småstaden i form av skvaller och ständiga förstsidesreportage i den lokala tidningen bryter sakta men säkert ner Kristas far. Tragedin är total och Kristas familj och relation med mamma och bror faller snart helt i bitar. Hon bor och lever med sin mor men hennes lojalitet ligger hos pappan på ett sätt som hon nästan inte kan förklara för sig själv och hennes uppväxt präglas fullständigt av faderns öde. Zoe vars son Aaron, som också är den som finner sin mördade mamma drabbas självfallet också hårt. Han lever i ett utanförskap då hans far är indian och mamman vit och familjen lever under knappa förhållanden. Med en mördad mor och mordmisstänkt far faller tillvaron samman. Samtidigt dras Krista och Aaron underligt till varandra, de kommer att kretsa kring varandra likt förlorade satelliter i ett bottenlöst mörker under uppväxtåren för att till sist korsa varandras väg i tonåren. Oates är suverän på att fläta sina mäktiga berättelser där erotiken, våldet och den märkliga besattheten spelar en så central roll. Och så denna önskan om bot och om att få upprättelse.
Bra, bra, bra på Oatesvis. Fortfarande har jag inte läst alla hennes böcker, en del av dem är bara för otäcks-mörka så de tänker jag fortsätta att undvika. Den här var dock den Oates jag gillar att läsa.
Och kanske är det fortfarande så titeln Djur en är av mina absoluta Oatesfavoriter.
Jo, så är det nog.

bilden kommer från Adlibris

2 kommentarer:

...med näsan i en bok... sa...

Är nog få som läsat alla hennes böcker, hon skriver ju så många! En av mina favoritförfattare, denna har jag inte hunnit läsa ännu dock.
Kul att få lära känna dig som min hemliga bokvän:)Vad spännande att du ska skicka ett paket till! Vilken överraskning. Blev väldigt glad över Kryptan

Librarybeth sa...

med näsan i en bok: HEJ! vad kul att du tittar in här!!! jorå, jag tänkte prångla på dig min favvoförfattare men du får hålla dig till efter helgen.... :)