tisdag 30 november 2010

En körsbärscupcake till mig

Kolla här vad jag har fått! Något trevligt att avrunda min hektiska tisdag med. Idag har jag hunnit med tandläkarbesök med en av döttrarna, jobba jobbet, frisörbesök med alla mina kids, transport och vänta utanför danslektion med en , laga mat, måla lister.
Nu ska jag fundera över 3 favoritförfattare och nämna en titel av författarna.
Jag börjar med att varmt tacka läs-och skidfantasten Camilla som glatt mig med denna award! Tackar ödmjukast!
Jag läser ju allt möjligt och tycker om så många olika slags böcker av olika anledningar men nu ska jag här lista några av mina absoluta favoriter.
... ja då måste jag ju sätta Tawni O'Dell på min lista! Denna språk- och berättarskickliga amerikanska som jag upptäckte av en slump när jag läste hennes första bok Avvägar. En otroligt dyster berättelse som jag inte ska gå in på här. Bok nr 2 heter Ivans återkomst, skiiitbra den också men ska jag nämna bara en (fast nu lurade jag in de andra ändå, haha) får det väl bli Kära syster.
Här blommar O'Dell ut i total berättarglädje och kan också ladda sin berättelse med humor. Hennes berättelser har hittills rört sig i ett USA man inte möter så ofta, bortglömda småstäder på deken långt från tjusiga miljöer i storstäder. Det är sorgliga relationer och familjesituationer, märkliga, starka personporträtt som gör att hon är min stora favorit.
Favorit nr 2 blir tveklöst Curtis Sittenfeld, också amerikanska. Samma här sak här som gör att jag älskar att läsa henne; språket och hur väl hennes text äter sig in i mig. Attan vad bra Presidentens hustru är. Om man inte gillar den kan man istället testa I en klass för sig. Jag väntar ivrigt på fler böcker av denna Sittenfeld.

Men vem ska jag välja som favorit nr 3? Siri Hustvedt eller Joyce Carol Oates? Svååårt jag gillar ju båda så mycket. Jag utmanar mig själv med att klämma till med Hustvedt, hon har något superskärpt över sig - vilket i och för sig också stämmer med Oates. Hustvedt är dock mer sparsmakad, jag läste hennes Ögonbindeln när jag var ung (yngre?) och blev helt fast. Hustvedt har inte kommit med så många titlar men jäsiken vad välarbetade de är. Hon kan som alla jag nämnt här väva samman historier. Tror att det är den gemensamma nämnaren här; historieväven som växer fram, personporträtt och ibland gestalter man kan identifiera sig med trots att man aldrig varit i närheten av varken situationer eller miljöer som det berättas om. Och bara för att det här blogginlägget inte ska skena iväg ännu mer i längd kanske jag bara ska snabbt nämna en titel?! Okej, då blir det Vad jag älskade.

Nu ska jag sända denna bokaward vidare... om ni har lust att fundera på era favoritförfattare så skickar jag till följande bloggerskor; Frk F, Osamlade tankar, Frida, Sara, Pralinen!

6 kommentarer:

Linda sa...

Vad kul att läsa lite boktips:) Presidentens hustru blir det nog nästa gång. Gillade I en klass för sig.

Frida sa...

Jag håller med, kul att läsa. Jag ska nog kunna klura ihop ett inlägg själv.

k sa...

Jepp, spännande, inte minst för en läsare som har ambitioner men sällan får möjligheten att leva upp till dem...;) Räknas småbarnsböcker...? Nej, men jag ska nog också få ihop något om jag får tänka lite...

Camillas dagar sa...

Vad roligt att du gjorde utmaningen. :) Bara nya författarnamn för mig här. Ska ta och klicka hem något från Adlibris och testa.

Librarybeth sa...

Linda: perfekt julläsning!

Frida: bra! jag tänker ta del av dina lästips!

K: haha, kan tänka mig att du mest läser sådana titlar. Det går visst bra med böcker för små barn!!!

Camilla: Det var en kul utmaning! Jag gillar ju böcker.... ;) Och jag ska ta del av din deckarlista! Jag behöver vidga vyerna!!!!

Frida sa...

Nu har jag äntligen svarat!