söndag 24 augusti 2014

Läsa läsa läsa

Så... hur gick det då med sommarläsningen?
Jag gick ju ut hårt i början av sommaren med Steglitsan av Tartt och med ganska höga förväntningar.
Den var lite trög att komma igång med men det hade nog mer med att göra att jag var enormt jobbtrött och inte riktigt på som läsare. Så det tog en stund innan jag fann mig i berättelsen.
Då, när jag fick flow tyckte jag att jorå. Bitvis var den riktigt bra och sedan for jag upp och ned i tyckarbarometern för boken. Ena stunden; bra och sedan vips ned på urk. Ett tag var jag så less på den där huvudpersonen att jag ville skrika högt men att inte tycka om huvudpersonen brukar inte vara ett problem för mig, nope. Egentligen inte denna gång heller men om jag summerar alla dessa sidor, var det en helt igenom bra bok? Greps jag av berättelsen? Var det spännande? Roligt? Intressant?
Nae. 
Berättelsen kantrar fullkomligt mot slutet och jag kan inte säga att jag är imponerad, faktiskt tycker jag att Tartt tappar greppet om berättelsen och det blir virrigt, rapsodiskt, dåligt.
Ja. Jag vet. Alla tycker att den är skiiiitbra, Tartt är skitfrän men näe. Libby gör't inte.
Tur man tycker olika. Det är bra att tycka olika.

Älskar älskar älskar Sittenfeld gör jag förstås och hon kan nog skriva vad skit som helst och jag spinner som en katt ändå. 
Jag skippade min läsa-i-sommar-planering helt när Systerland landade i brevlådan och jag blev inte besviken.
Hon fortsätter sitt författarskap om klass, etnicitet, familjerelationer, att finna sin plats i livet och hon gör det bra. Lite extra aktuell med tanke på att berättelsen tilldrar sig i St Louis, jag tänker då på den senaste tidens händelser med svarta och vita och den vidriga segregationen i samhället. Säker som attan är hon Sittenfeld, på att hålla ett driv i berättelsen också. 
Gilla gilla gilla skulle man kunna säga.

Det eviga folket är inte rädda sparar jag åt bokcirkeln - snart dags för höstens första träff! Hääärligt! Så mycket kan jag väl säga att den var lättläst och bra. Snabbt om innehållet; unga israeliska tjejer i sin militärtjänstgöring. Också aktuell på sitt vis med andra ord.

Sedan har jag nu i helgen avrundat läsningen av Och bergen svarade av Hosseini och på det hela taget en helt okej bok. Jag tyckte den blev liiite för lösryckt åt olika håll men han är himla bra på att skildra människoöden, absolut. Tyckte definitivt bättre om denna än t ex Tusen strålande solar.
Flyga drake är dock alltjämt hans bästa om jag måste välja. 
Jag är lite känslig för det där poetiska draget som en del författare kan ha och som jag till vissa delar finner hos Hosseini, det är verkligen en hårfin skillnad mellan vad jag tycker är gångbart och vad som jag genast känner att det blir för mycket av allt.
Och nu funderar jag som bäst på vad jag ska ta mig an.
Är lite sugen på Franzen och hans Tillrättalägganden så den får det nog bli.

8 kommentarer:

Mia sa...

Jag håller med dig helt om Sittenfeld! Älskar henne, just nu plöjer jag Sisterland för fullt och försöker hålla tillbaka så den inte ska ta slut för fort.

Kram
Mia

Fliselin sa...

Systerland ligger och väntar på mig. Den kommer att påbörjas ikväll antar jag. Jag har gillat hennes tidigare böcker, tack för tips! Jag tyckte mycket om Steglitsan och det sätt Tartt skriver på. Jag tyckte att essensen i boken fanns på de sista sidorna. Visst kunde den varit kortare men på något sätt gillade jag att den var lång och räckte länge. Risk med förväntningar på en bok är ju att man blir besviken.

Marie sa...

Phu, skönt att det inte bara var jag som hade lite svårt för Steglitsan. Irro som bara den på huvudpersonen var jag och alla sa att den skulle bli bättre även när jag var på sidan 650...

Systerland får jag ladda ner till läsplattan, kanske redan ikväll så jag har något på tåget till och från Gbg.

hallinbloggar sa...

Tack för tips! Tyckte så mycket om Presidentens hustru. Gillar när du skriver om böcker!!

Librarybeth sa...

Mia: så var det för mig också, ville läsa, ville stoppa! Hon är BRA! kram

Fliselin: då har du ngt att se fram emot!
Egentligen inte Steglitsans stora omfång som var mitt problem, jag tyckte den var bra i skildringen kring olyckan, kärleken och hans uppväxt men sedan ballade den ur. Tyckte hon (förf.) tappade att förklara tavlans påverkan på huvudpersonen. Och när det sedan blev konstkupper.... näe. Då hade Tartt redan tappat mig... Men visst är det bra att man tycker olika. Och upplever text, läsning på olika vis!

Marie: ;D nä, jag ville verkligen tycka om den men kom fram till att nae - den höll inte hela vägen för mig. Sittenfeld däremot är ju min lilla husgud och Systerland är bra. Jädrar vilket flyt hon har när hon ska beskriva människors inre.

Hallin: :D kul, trodde ingen skulle kommentera detta inlägget! Presidentens hustru var lite av ett mästerverk. Hon är en duktig författare!

Fliselin sa...

Angående konstkupper i Steglitsan så upplevde jag boken overklig och inte verklighetstrogen från början till slut. Det gjorde mig inget. Det r intressant och givande att tycka olika.

Fliselin sa...

Angående konstkupper i Steglitsan så upplevde jag boken overklig och inte verklighetstrogen från början till slut. Det gjorde mig inget. Det r intressant och givande att tycka olika.

Librarybeth sa...

Fliselin: ja, instämmer - där ngnstans ändrade boken karaktär och för mig till det sämre ;D