fredag 4 november 2011

Flocons d'avoine

direkt från hälsohyllan 

Det här med gröt.

Det är ju en skön konst och grötmamman reser runt i Europa och testar.
För att göra några nedslag kan jag ju berätta att havregryn är inte same same överallt. Nej nej, inte alls. I Grekland var grynen platta och lite småvassa vilket gjorde gröten lättrörd och snabbt ihopkokad, himla god blev den.  Här i Frankrike är grynen liksom uppuffade redan vid start och man får ligga i för att få en fluffig gröt men sweet lord vilket bra resultat det blir. Viss risk för förslitningsskador finns det dock när man ska röra gröt till 6 personer - men det är det värt. Och när grötmamman testade gröt i Puerto Rico (då rörde hon inte själv) var grynen mer ihoprörda till en slags välling och frukostpersonalen tyckte att man var lätt bisarr när man ville ha mjölk serverat till det. Gott det också.
Så glassen må vara den samma överallt, fjantiga tv-shower likaså, klädbutikernas innehåll inte skifta så mycket från ett land till ett annat... men havregrynen mina vänner - de är olika.
Både här i Frankrike och i Grekland tycks det inte vara en livsmedelsprodukt man ställer på butikens första hylla. I Frankrike står den att finna bland hälsoprodukter, kanske betraktas man som hälsofreak om man äter gröt.

stilig tallrik, fotad av äldsta dottern

3 kommentarer:

Camillas dagar sa...

Mmm, så gott! Jag som är grötoman blir ju genast überhungrig här. Fint med lite äpplen på också. :)
Chanellack?
Hoppas att ni får en fin fredag!

Erika sa...

Jag är ju ingen grötmänniska, även om det nog vore bra om jag blev en...nyttighetsfaktorn är ju rätt hög. Vår variant här blev igår kväll äppelpaj, med havregryn i smulet. Same, same but different, typ. ;)

Librarybeth sa...

Camilla: chanel!! Självklart i Frankrike ;)

Erika: äppelpaj är också nyttigt!!! :D