fredag 6 december 2013

En bok om skägg

För en sann skäggspanare är naturligtvis Skäggboken av Axel Naver, Eric Thorsson och Anders Bergstedt något av en liten guldgruva. Är man begåvad med eget får man här tips och skötselråd, skägghistoria förstås och diskussion kring skägg; något för alla? Gemenskap i skägg?

Intressant läsning och förstås bilder på både vackra och ehum, mindre vackra skägg. 
Omslagsbilden är mycket tjusig och även om man inte ska haka upp sig på omslag så nog spelar de en liten roll när man ska välja läsning, inte sant?

Jag kan finna det en smula trist att böcker av samma författare av något tvångsmässigt skäl absolut måste ha sina omslag i samma utförande. Precis som om läsaren är dum i huvudet och måste ha samma typsnitt, samma bildform, kanske samma illustratör för att begripa att boken är skriven av samma författare. Möjligen kan jag ha en viss förståelse när det handlar om en serie men extra trist är det om typsnittet och illustrationen inte är något vidare, just nu känner jag kraftigt motstånd mot dessa omslag.


men suck vad trist.
Varför göra samma typ av omslag? Det är ju olika berättelser!
Trenden för samma-lika-stuk-omslag tycks ha nått fler genrer än underhållningsromaner, deckare och historiska romaner där man oftast ser dem.
Ska man nu köra samma-lika ska det vara snyggt och snyggast just nu är pocketomslagen till Munros titlar.
Vilket man kan kapa hem ett alldeles eget exemplar om man har tur i veckans Adventstävling
De är allesammans försedda med en snygg bild och bra typsnitt och därför förlåtna.
The librarian has spoken.


9 kommentarer:

Fliselin sa...

Avskyr också de där bokomslagen, fult! Och varför samma??? Nä, skärpning! Mer ok med samma om det är samma personer typ deckarserie och liknande.

hallinbloggar sa...

Bra boktips till mannen som gärna har skägg lite då och då. Tillsammans med ett besök hos en "riktig" barberare.så är det ju en toppenklapp!

Håller med där om bokomslagen. Träffade ju Sekwa förlag på bokmässan och fick med mig tre böcker för recension. Herrenminje, jag hade lätt kunnat välja hela förlagets böcker som bara ger ut böcker där originalspråket är franska. Jag skrev just där att jag tilltalas av deras "enkla" bokomslag som passar så bra med böckernas innehåll. Det är viktigt tycker jag!

I will not keep calm and you can fuck off sa...

And she spoke well!

Librarybeth sa...

Fliselin: ja, det är så tröööök.

Hallin: precis! Fin skägghistoria! Sekwas omslag är vackra! De är tacksamma att skylta med på bibblan!

Iwillnot: Amen! ;D

Vesnas vardag sa...

skägg bok kan jag vara utan. :) Har försökt läsa den där andra boken under ett år nu, tyvärr läser jag bara skollitteratur. Men, men. Det kommer bättre tider. :) Kram

Villa Frejas bokblogg sa...

Bokomslag måste vara tilltalande. Annars läser jag inte boken. Sen håller jag med dig om att det blir (kan bli) alltför trist när samma författare har liknande omslag på alla sina böcker.

mis(s)match sa...

Tack för tipset. Skäggboken ligger nu inslagen som julklapp till svärfar!!

Librarybeth sa...

Vesna: alla behöver en skäggbok ;D kanske får du tid till annan läsning än kurslitt i jul?!

Villa Freja: inte sant, det blir så tradigt att man tror att det bara går att sälja så....

mm: ;D suveränt!!! haha, vad kul, känns så BRA för en skäggspanare!!!

Anonym sa...

Håller helt med dig vad gäller bokomslagens betydelse! Kollegan har lite roligt åt mig ibland, för att jag går igång på fina omslag. Hon brukar hävda att innehållet också spelar roll och det gör det naturligtvis!
Annika