söndag 5 april 2015

Söndag i Budapest


Det är en lugn och stilla söndag i Budapest och vi har hunnit promenera längs med Andrássy út och haft både sol och lite isande vind. Andrássy út är fina gatan med fin-och-dyrbutikerna och imponerande stenhus på rad, vi noterar att alla hus inte är lika väl underhållna tyvärr. 

Vi promenerade ända bort till Hjältarnas torg och Tusenårsmonumentet för att sedan slinka in i Városliget, Stadsparken som ligger där intill.
Där pågick någon slags marknad och man kan ju inte gå förbi ett stånd med rosa sockervadd utan att först köpa åtminstone en pinne med rejält mycket vadd. 
Mannen ville också ha Langos, en slags pannkaksliknande historia, friterad och försedd med vitlökssmör och salt. Här kunde vi snabbt konstatera att de yngre i familjen inte förstod sig på denna delikatess medan äldre (18 år och uppåt) med lätthet kunde sätta i sig denna salta och goda sak.

Vi måste ha tagit Budapests absolut äldsta tunnelbanalinje tillbaka till vårt lägenhetskontor, det var små men vackra hållplatser med vackert kaklade väggar. Tåget var så litet och bestod av små separata vagnar som skramlade rejält. 
Nu chillar vi lite i vår fina lägenhet där alla är nöjda både med lägenhetens utseende, sängar och hastigheten på wifi-uppkopplingen.
Nu laddar vi för ett par fina dagar och jag vet redan nu minst 3 synnerligen viktiga caféer som måste besökas.

5 kommentarer:

Marie sa...

Åh vad spännande, ser fram emot uppdateringar från staden jag inte besökt sedan tågluffandets tid. Hmmm 1991 kanske?

Jag har också en lång cafélista med mig, som inkluderar mycket stuckatur och guldornament blandat med mörkt inrökt trä...

yllet sa...

åh vad mysigt!!!

Camillas dagar sa...

Åh, så mysigt!!! Jag har aldrig varit i Budapest, men vill gärna dit!
Ha en mysig resa!

hallinbloggar sa...

Jaaa, så mysigt! I Budapest finns verkligen många fina klassiska caféer att njuta av! Ett tips: gå till saluhallen och spana in alla härliga delikatesser, på andra våningen kan man äta prisvärd lunch. Gå ner mot Donau och ta spårvagnen nummer 2 mot den vackra parlamentsbyggnaden. Fin färd för bara några kronor. Strax innan byggnaden står ett tänkvärt litet monument som ni inte får missa. Läs mer här: http://blogg.resia.se/2011/09/27/skorna-vid-donau/
Hoppas ni får fina dagar!

Librarybeth sa...

Marie: samma här, vi var här 1991.... många år sedan! oj, vad ung man var då :D

Yllet: känns finemang!

Camilla: många år sedan jag var här, vi luffade då!

Hallin: haha, ungefär den där turen vi ska ta idag. Vi ska åka mycket spårvagn (måste man ju göra ;)) och så ska vi över till Buda-sidan. Saluhallen ska vi förmodligen ta på "hemvägen".