lördag 1 november 2014

Fredagen i Warszawa och vi promenerade så länge vi orkade

Lite småkallt i fredagens Warszawa, nu känns det att det lurar vinter i luften.
Vi bor bra i en lägenhet i gamla stan, eller hur man nu ska se på det. Gamla stan fanns det inte mycket kvar av efter andra världskriget, vilket i och för sig gäller för staden som helhet, det var i princip bara grus och här har man byggt upp den äldre bebyggelsen igen.
Gamla stan är verkligen fin, här kan man ströva runt länge. Det finns många trevliga restauranger och caféer. Det är lite märklig känsla att den faktiskt är återuppbyggd....  hamnat har den också gjort på Unescos världsarvslista.
Tempot är lite lugnt så här på senhösten, visst är det turister och några envisa inkastare förstås men verkligen ingen trängsel. Trevligt att se att det inte bara är turister på matställena som erbjuder både polska specialiteter och andra rätter.
Vi strosade runt och valde med omsorg en restaurang på torsdagkvällen och blev då riktigt nöjda.

Fredagens förmiddagspromenad gick genom Gamla stan och genom en park bort till The museum of the history of Polish Jews  -  en otroligt vacker byggnad både invändigt och utvändigt.
Här berättas de polska judarnas historia och man börjar för länge sedan när de första judarna kom till det som skulle bli Polen. Det är välgjort och visuellt sett mycket snyggt och pedagogiskt presenterat. Det blir mycket att läsa, begrunda och förstå och som alltid hade vi audioguider till vår hjälp.
Kanske blev det rent av lite för faktaspäckat och även om vi såg till att pausa med en smörgåsfika i den fina serveringen (6 matiga baguetter, dricka och kaffe för 200 pix!!!) så mäktade inte barnen med riktigt hela vägen.
Historien blev också bara mörkare och mörkare och jag kände mig rätt matt efter vårt besök.
Så värt ett besök och som alltid är mitt tips att inte försöka hinna läsa och lyssna på precis allt hur gärna man än vill.Inga kommentarer: