måndag 18 februari 2013

Via Appia Antica

Vi tog metron och sedan buss till katakomberna San Sebastiano, en resa som tog runt en halvtimme. Mannen och jag hade gärna gått en sväng på Via Appia Antica bara för att känna av historiens vingslag.... men den var så hårt trafikerad och lämpade sig inte för en promenad.
Och kidsen ja, de är inte lika sugna på att promenera längre... jag förstår inte varför...

Men ner i katakomberna kom vi, vilket man endast gör på en guidad tur och vi hade tur, det var bara 10 minuters väntan innan den engelska turen drog igång.
Jag kände först lite kryp i kroppen (är inte överförtjust i grottor och trånga utrymmen) men det gick bra, det var lite smalt men inte vidrigt. En väldigt bra guide hade vi och det var intressant att ta del av det hon hade att berätta om katakomberna. San Sebastiano är uppkallad efter helgonet Sebastiano en soldat som dog martyrdöden, begravd i kyrkan som är byggd över katakomberna.
Detta ska tydligen vara de äldsta katakomberna som är tillgängliga idag och det rör sig om 100 000 gravplatser och i underjorden slingrar sig gångar som in alles blir 7 hela mil.

Efter vårt besök i katakomberna tog vi bussen tillbaka till stan (kändes som vi kom ut lite på landet faktiskt) och drog runt i parken Villa Borghese med varsin pizzabit i näven. Helt okej men när vi gick där kom vi på oss själva med att längta lite, lite efter våra favoritparker i London faktiskt....!

buss 714 från Termini till S. Giovanni, därefter 128 ut till Via Appia. Bussen stannar vid San Callistos katakomber med begränsade öppettider vintertid.

Inga kommentarer: