lördag 16 februari 2013

Vi går runt bland historia och ser att Rom är byggt på sju kullar

Är man i Rom stöter man förstås på historia. Man liksom går in i den.
Hela tiden.
Hela dagen spenderades på Forum Romanum, i solen. Först gick vi fel och hittade inte till rätt ingång, då blev det nödvändigt att köpa glass från en sån där glassbil som mer är som en kiosk på hjul. 
När vi väl var på plats började vår egen historialektion, Far tillika Mannen kunde göra nedslag i historien och det blev både gladiatorspel och vardagsliv i Rom. 
Måste tipsa om romanerna av Vibeke Olsson, de om livet i Rom. Finns en hel underbar serie som börjar med Hedningarnas förgård.
Solen sken på oss och det var en lätt overklighetskänsla att traska runt bland alla lämningar, vilken prakt det måste ha varit när varenda sten var på sin ursprungliga plats.
Utsikt bjöds det på också idag, man kunde från övre delarna av Forum Romanum se att Rom är byggt på kullar.
Colosseum blev självfallet nästa anhalt och det var minst lika imponerande. 
Mannen och jag kände för att se om filmen Gladiator, vi kunde inte sluta älta vad skådisen heter som spelar gladiatorn. Det tog ta mig sjutton hela dagen innan vi knäckte det, det var Mannen som kom på det (vi börjar bli lite gaggiga och minns aldrig vad skådisar heter numera...).
Varken Forum Romanum eller Colosseum behöver väl någon närmare presentation. Det går utmärkt att köpa en kombibiljett till båda platserna. Börjar man vid Forum Romanum (ingen kö) så glider man så lätt, så lätt förbi kassakön vid Colosseum (lång kö - mer attraktivt?). 
Att roa barn här - inga problem när det gäller barn i skolåldern. Lite fantasi och lagom mycket historia = najs combo.
Det finns ingen servering på Forum eller Colosseum. Ladda med frukt, nötter och/eller choklad och vatten så håller man alla på fint humör. 
Toaletter - japp.


dagens foton; Nora och Libby
Och skådisen heter Russel Crowe