söndag 1 maj 2011

Lässöndag

Vilken bra lässöndag jag har haft! Sarahs nyckel av Tatiana de Rosnay har fått vänta en tid då jag istället läste Yarden av Lundberg, nu är den utläst och behöver väl egentligen ingen närmare presentation.... du vet, den finns som film också.
Lilla tioåriga Sarah gömmer sin lillebror i garderoben i tron att snart kunna befria honom när den franska polisen tillfångatar hela familjen. Det är 1942 och brinnande krig, familjen arresteras och förs bort liksom så många, många andra judiska familjer i Paris i samband med den otäcka aktionen i juli -42. Sarah är övertygad om att hon snart ska vara hemma och kunna släppa ut sin bror. Hon kunde inte ha mer fel.
60 år senare får journalisten Julia i uppdrag att skriva en artikel om räden mot de judiska familjerna, denna mörka del i Frankrikes historia. Julia blir djupt engagerad i sitt sökande efter fakta och finner snart att hennes egen familj har kopplingar till Sarahs öde. Samtidigt brottas hon med funderingar kring sitt äktenskap, strävan att hålla samman sin familj med make och dotter och hur hon som amerikanska i Paris ska förhålla sig till den självbild hon har byggt upp kring sig själv. Jag tycker inte att boken var ett mästerverk, bitar av berättelsen kändes för snabbt ihopsnickrade men i stort var det en riktigt bra berättelse. I synnerhet när författaren låter de båda huvudpersonernas berättelser löpa parallellt. Berättelsen tappar lite mot slutet men som sagt i det stora hela var det en bra läsupplevelse, lättläst och bra tempo.

8 kommentarer:

IngelaMollly sa...

Jag pendlar mellan den och flera andra, skulle gärna vilja beta av den för så långt som jag kommit i den är den riktigt bra. Har du sett filmen?

Librarybeth sa...

Molly: inte än, är ju tokförtjust i Kristin Scott Thomas som gör rollen som Julia så det måste bara bli av!

Villa Frejas bokblogg sa...

Det låter som en bok jag vill läsa. Kanske hinner jag till biblioteket i dag för att snoka rätt på den.

mis(s)match sa...

Jag grät floder när jag läste den (på holländska)precis efter sonens födelse för 2 år sedan. Vill inte se filmen. Kan bara bli sämre, eller?

Anonym sa...

Den boken vill jag också läsa och även se filmen tror jag. Tänk vad många böcker man har på den där "ska läsa listan"!
Agnes

Librarybeth sa...

Agnes: den listan har en tendens att växa... man får akta sig för att känna frustration!

Spader Madame sa...

Ser nog bara filmen, läser för litet just nu!

Lotta sa...

Bortse från kommentaren om boken på min blogg;) Här ser jag ju klart vad du tycker!
//Lotta