lördag 25 juli 2015

Sköna dagar på ön Mön part one

Nu när man kurar ihop sig här i soffhörnet och det reeeeegnar precis hela tiden, då är det fint att tänka på dagarna vi hade på ön Mön, denna lilla danska ö som inte tycks ha hamnat i något stort turiststråk.
Den bara ligger där med alla sina vackra kullriga sädesfält, cykelvänliga småvägar, bokskogar och hav åt alla väderstreck och liksom bara är. Det är så bedövande vackert!
Vi hade ett par riktigt fina dagar där, det måste jag säga... ska vi ta det från början?
Mannen och jag blev förtjusta i ön Mön 2005, vi var på väg till Frankrike och svängde av från vägen för att övernatta med alla kidsen. Det var ett planerat stopp, jag har en viss fallenhet för att planera våra road trips och med fyra kids kan det vara lite svårt att improvisera övernattningar, man vill liksom veta att det finns rum för storfamiljen. Nåja, vi stannade i alla fall på ett vandrarhem där och hann med en kort sväng i bokskogen innan läggdags och vi bara spanade nedför klinten och kände "hit måste vi åka tillbaka".
Nu tog det ehum... tio år men vi har ju hunnit med andra resor emellan....

På vår väg till Mön gjorde vi ett stopp vid Karen Blixen-museet strax söder om Helsingör. Museet som en gång var hennes danska hem ligger vackert med en lummig park på baksidan om huset. På museet fick vi en liten introduktion av en guide sedan fick man strosa runt på egen hand. Helt ok, framför allt om man gillar att titta på interiörer och författarhem, ett litet nätt museum som inte kräver så mycket av dig som besökare och som man inte lägger allt för lång stund på.
Vi såg till att ta en kopp kaffe i caféet och att sitta där och småprata och riktigt känna in ledigheten var en riktigt fin stund.
Efter Karen for vi vidare söderut, söderut.
Vi skulle bo på Liselund, ett litet slott som nu fungerade som hotell.
Kvällsvarden fick intas i den lilla, lilla kustbyn Klintholm. Det fick bli panerad fisk och något nattliv var det inte att tala om där. Vi strosade runt och besåg vackra båtar, hängde lite på stranden innan vi for hem till våra hotellsängar.
Tja, vi stirrar på träden förstås.

Grönskan vänner, grönskan.
Och plötsligt kände jag att jag skulle vilja ha svarta möbler på min Lilla Provence-plats hemma....

Karens hus.
Vackra flaskor med go-dricka. Must gjord i Danmark.
Men vad går väl upp mot en kaffe i solen?!
Kvällshimmel.


Nere på stranden. Alla färgerna i skymningsljuset.

Blå himmel och blått hav och så de här vackra.
bilderna är som alltid tagna av Nora

Inga kommentarer: