fredag 30 maj 2014

Harry Potter - the exhibition


Redan när vi låser fast hojjarna i cykelstället ringlar kön till entrén lång. Vi är på plats med våra förköpta biljetter i näven och även om flera i vårt sällskap; nästyngsta med två väninnor redan har sett utställningen kvällen innan som specialinbjudna, känner vi allesammans en Harry Potter-förväntan i kroppen. 

I kön syns flera HP-fans som inte har slarvat med kostymeringen denna dag. Ja, det är något särskilt med Harry Potter, böckerna med sina karaktärer, magin, kampen mot det onda och filmerna gör att det hela tiden kommer nya generationer fans.
Utställningen som alltså öppnade igår 29 maj finns på plats hela sommaren och har varit på världsturné med start 2009 i Chicago har sedan hunnit passera städer som Toronto, Seattle, New York, Sydney, Singapore, Tokyo och Edmonton för att nu ha landat i lilla Norrköping. 
Något oväntat men det är ju magi vi snackar om. 
Och stämningen jobbar man upp redan från start! Vi leds in i halvdunklet och innan vi släpps in i själva utställningen får några ur församlingen checka av med sorteringshatten vilket elevhem de skulle höra hemma på. Sedan är det fritt fram att vandra fram och tillbaka i hela utställningen. En audioguide som ingår i biljettpriset fungerar som guide med korta kommentarer kring olika föremål och det är kostymmakare, rekvisitörer m fl. som berättar om arbetet och detaljer.

Utställningen som visar dekorer,  en mängd olika rekvisita och kostymer från de olika Harry Potter-filmerna och är riktigt, riktigt fin. De HP-fans som jag har sällskap med ser mycket nöjda ut och precis som när vi besökte The making of Harry Potter i London, slås jag återigen av den fantastiska detaljrikedom som präglat skapandet av denna värld. Det är fascinerande att på nära håll beundra alla vackra, underliga, läskiga ting som använts i filmens värld och det är några utvalda miljöer som man valt att visa i denna utställning.

En rundvandring i lugn takt tog för oss cirka 2 timmar och då har jag inte räknat med stunden som tillbringades i butiken i vilken man hamnar när utställningen är slut. Man kan inte nå butiken utan att gå i själva utställningen vilket var ledsamt för oss Nkpg-bor som hade tänkt att det vore ju fiffigt att med viss regelbundenhet proviantera lite chokladgrodor och Betty Botts bönor under sommaren. 
Vid vårt besök hade inget godis anlänt till butiken så vi gick (godis)tomhänta därifrån.
Tips; inga toaletter finns inne i själva utställningslokalen, endast utanför och fotografering är inte tillåten så se till att fixa fejsbok och instagram före entrén :D.

2012 besökte vi Warner Bros. studio Tour London The making of Harry Potter (puh, smidigt namn där) och det var ju helt klart en maxad upplevelse, läs mer om det här
Där känner man att man verkligen vandrar runt i miljön på ett mer... kan man säga tredimensionellt sätt, man är i Harry Potter med vänners värld. 
The Exhibition är precis som det utger sig för att vara, mer av en museiutställning där man visar ting och föremål men man slarvar inte med att försätta besökaren i rätt stämning så vill du få en dos av Harry Potters värld finns nu chansen, biljetter kan man klicka till sig här.

Senare samma kväll  kändes det så rätt att bänka sig med en av Harry Potterfilmerna, denna gång föll valet på den om Fenix-orden.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är det kö trots att man har biljetter?!? Hur lång tid tar det innan man kommer in? Vi funderar på ev Nkpg i morrn, men vi får se. Måste kola upp tickets först.
Karin LG (karinssurvey)

Librarybeth sa...

Karin LG: i samband med biljettköp bokar man också "sin" entrétid som man måste passa. Besökarna släpps på i grupp på de klockslag man bokat så det inte ska bli allt för proppat i utställningen.
Då åker i om varandra! Jag ska till Sthlm och stå bredvid och heja när Mannen springer.

Anonym sa...

Tack för info. Vi får se om vi tar´t den här helgen (har inte bokat biljetter än) eller om vi åker nästa helg.

Karin LG

Spader Madame sa...

Det här ska jag försöka boka till min Junior!

Petra sa...

Så bra med all info (som vanligt) :)! Vi har inte skaffat biljetter på men vi är taggade. Och GPS får väl leda oss i tid till Nya parken - har ju noll koll på en del saker. Ses!

Librarybeth sa...

Karin LG: anytime!!

Spader Madame: aha - ett HP-fan!!

Petra: :D Nya Parken är den nya delen vid idrottsparken, parkering finns där också (vetter mot Brandstationen).

mamma P sa...

Vi åker nästa helg! Toktaggad stortjej som la huvudet på sned och äskade pengar till stoppen:)

mamma P sa...

Shoppen....

Librarybeth sa...

Syster Y: Toppen!!
haha, smart tjej att äska i förväg inte ta kampen i själva butiken!!!
välkomna till Peking ;D