lördag 19 juli 2014

Dag 1 i Wien

Vi har hyrt en bra lägenhet i ett vackert hus dessa dagar, det är smidigt att ta sig in till centrala Wien med U-bahn och vi har haft nära till matbutiker. Inte för att vi har stått och lagat mat precis men så att man ändå kan få tag i gröt till frullen.

På torsdagen drog vi in till city och ramlade direkt in på Hofburg-komplexet där de kejserliga våningarna finns. Här finns också flera museer, kyrka och Nationalbiblioteket.
Spanska ridskolan huserar här och så presidentens kontor. Vi slank in på Sisi museet som visar kejsarinnan Elisabeths våning. Kan rekommendera det då det inte blev en uppvisning i prylar utan man istället berättade om kejsarinnan, vävde hela museet kring henne som person. Det var riktigt intressant.
Vi hann nätt och jämnt hämta andan (det var väl en 30 grader varmt) innan vi omedelbart tog oss an Spanska ridskolan.
Jag såg till att matcha stolparna på U-bahn. Man får inte slarva med sådant.
Utsmyckat som en vacker tårta.
 Vi gick en visning på engelska som var på sisådär 50-60 minuter och hade en mycket bra guide. Under visningen fick man komma in i stallet där det fanns hästar som inte var på semester. Vår guide berättade att man skiftade nu under sommaren så att en del hästar hade sina 6 veckors semester helt utan träning.
Det var en faktaspäckad visning där vi också fick se den vackra hall där man har både träning och uppvisning. Vill man kan man köpa biljett och se en morgonträning eller varför inte en uppvisning?!
Vad kan man säga? En del nöjer sig inte med mindre än så.
 Efter kejsarinnor och hästar var vi näst intill utmattade. Vi hade spanat in Vapiano runt kvarteret och dit stapplade vi.
Man ser till att fixa det för sig.
 En slags museikoma sänkte sig sedan över familjen och tog en promenad i omgivningarna och bara kollade in Wien.
Här är spårvagnarna röda. Snyggt.
Några mammahästar och småbarnshästar från Spanska ridskolan var på grönbete i parken!
foto; Nora

Inga kommentarer: