lördag 19 juli 2014

Housespotting och Libby njuter av ljudet av Wien

Efter vårt besök på Café Central igår lyckades vi faktiskt att starta om. Det är ju inte konstigt om man blir lite matt av allt turistande men jag ville så gärna gå en sväng till i Wien innan vi ska resa härifrån (idag). Två heldagar i en stad av den här kalibern är självfallet för litet men vi har inte haft ambitionen att se och "göra" allt. Det är aldrig bra att ha som ambition, man ska inte känna stress när man är ute och åker. 

Det känns som att vi har hunnit med mycket dessa två dagar men jag hade en viktig grej kvar och det var att verkligen få gå omkring och titta på alla dessa vackra hus som finns i staden. 
Att bara gå runt och husspana.
Och vackra hus finns det överallt men jag kan särskilt rekommendera kvarteren bakom och runt Stephansdomen eftersom man kan snirkla sig runt där, bitvis på gågator (ännu bättre) och riktigt njuta av prakten. Också kvarteren vid Judenplatz och kring Freyung var underbara att gå omkring i. Dessa avnjöt vi på vår promenad mot Café Central. 
Flera miljöer saknade biltrafik och det blir ett så fantastiskt ljud när man kommer in på sådana torgbildningar. Bara fotsteg, klackar mot gatstenen och ett sorl från människor vid någon uteservering. Fantastiska ljud!
Schysst kupol på Michaelertrakt, huset är för övrigt vackert böjt och framför det finns massor av hästdroskor om man vill ut och åka. 
Kvarter bakom Stephansdomen. Här har kvarteren sin medeltida stil kvar.

Måste läsa kartan lite.

Tårtutsmyckningar.

Alla hus är inte vita eller gråvita - några har annan färg.
Man måste rikta blicken uppåt.
Vi såg måååånga fina ställen man skulle kunna tänka sig att äta middag på.
Vi var emellertid mätta sedan vårt cafébesök.
Och så är det hästar lite varstans i stan. Just dessa hade rast.
Stephansplatz, framför Stephansdomen, ett myller av folk.

De flotta affärsgatorna i kvarteren framför Stephansplatz som t ex Kohlgasse och Naglergasse mfl bjuder självfallet också på prakt, här är det dock mer folk förstås. Här finns både tjusiga gatan med märkesbutikerna och andra som spelar i andra divisioner. HM hade förresten en ovanligt vacker entré.
Spännande möten mellan gammal och ny arkitektur bjuds det också på och i vanlig ordning önskar jag att jag var mer påläst när jag går där och spanar.

de fina fotografierna har Nora tagit

5 kommentarer:

Anonym sa...

Tack för att jag fick vara med på eran trevliga resa. Som vanligt fint skrivet och vilka fina bilder. Är på husvagnssemester i Landskrona med mkt. bad och vila. Kram fr. Nickan

Camilla sa...

Det gula där... Mozarts födelsehus va? Eller är jag i fel stad? Det kanske är i Salzburg nu då jag tänker efter...
Härligt ni har och härligt att få följa med. :)

Librarybeth sa...

Nickan: :D vi åker vidare mot Kroatien nu!


Camilla: hmmm, tror du har rätt att han är född i S. Men bodde i W. en tid i sitt liv.
Spelat ute på Schönbrunn ska han ha gjort iaf. Som sexårig grabb!!

hallinbloggar sa...

Åh, vilka fina bilder. Wien står absolut på min önskelista! Bra upplägg för bilsemester!

Librarybeth sa...

Hallin: hon är duktig tösen min.
Gillar Wien! En trevlig bekantskap minsann! :D