lördag 16 maj 2015

Fredagen bjöd på sol, öl och löprunda

Fredagen präglades av sol! Vi drog till Carlsberg direkt på förmiddagen för att kolla in deras museianläggning och få veta mer om företaget.
Jag laddade hem lokaltrafikens app och klickade hem bussbiljetter, smidigt.
Vi bor centralt på ett vandrarhem och det är gångavstånd till stadskärnan, om man inte rent av kan säga att vi bor i stadskärnan.
Hur som helst, med en buss tog vi oss till Visit Carlsberg.
Här blev det både öl och läsk och en tur runt i det gamla bryggeriet. Det finns möjlighet att också gå en guidad vandring men då vi inte kom lägligt i tid för en sådan fick vi klara oss på egen hand. Det visade sig gå alldeles utmärkt. Det är bra skyltat runt hela turen och vi inledde med att beundra världens största samling av oöppnade ölflaskor, i runda slängar över 16 000 flarror från världens alla länder.
Rundvandringen slutade hos bryggerihästarna i stallet och vi hann hälsa på bl a Ludvig, en riktigt stor häst innan vi såg till att spise en lätt lunch på innergården.
Där blev det visst en till öl (den ingick faktiskt i entrépriset!!!)
Läser på och testar öl. Samtidigt.
Någonstans i bryggeriet.

Bryggeriet var inte bara intressant att besöka, det var en väldigt vacker miljö också.

Med vädrets makter på vår sida valde vi att satsa på lite parkhäng i Kongens have men innan dess slank in på Rosenborgs slott, ett sommarslott byggt av Christian IV.
Vi hade lite otur och man skulle snart stänga (klockan 16!! vad är det för slags öppettider egentligen?) men vi fick på 50 minuter snabbt dra igenom slottet som är möblerat och fulladdat med porträtt och kungliga dyrbarheter. Personligen tyckte jag att det räckte gott med den stunden där och snart var vi ute i solen igen. En promenad i Botaniska trädgården som ligger intill Kongens have där vi man kan få inspiration alt bli botad från trädgårdsidéer (välj själv) och så tillbaka till Kongens för det där parkhänget vi ville hinna med.
En mugg köpekaffe och choklad i gräset kom precis perfekt innan vi fram emot sen eftermiddag eller snarare tidig kväll, traskade tillbaka till vårt vandrarhemsrum för ett snabbt ombyte till löparkläder.
Kidsen stannade gladeligen på rummet då wifin är av god kvalitet och de inte var skärmlösa (vilken tur).

Nu var det dags för en turistisk löprunda i Köpenhamn.
Att springa på nya ställen är himla kul, att göra det som turist - ännu mera kul.
Mannen skötte kartläsandet och jag hade valt ut några punkter jag ville passera.
Först; löpning utmed vattnet dvs havet och bort till Kastellet, att få springa uppe på vallen vid Kastellet var ett måste, vi hade promenadrekat kvällen innan.
Med ljuvlig försommargrönska runt omkring oss och ett bra underlag under skorna sprang vi runt hela den vackra slingan innan vi slank ut på stadsgatorna för att styra upp mot Östra Sögade. Här kunde vi springa utmed vatten igen och så var det några kvarter vi ville kika närmare på.
Det fina med en turistrunda är att man lubbar på när man får feeling och sedan stannar man och ser sig omkring när man känner för det.
Mycket folk ute och vi fick snirkla lite hit och dit men det var bara trevligt. Vi drog iväg utmed vattnet och tog några stadskvarter där vi poppade upp bakom Hovedbangården, förbi Tivoli och så rusade vi förbi Glypoteket och fick ihop 12 fina kilometrar. Sedan var det verkligen dags att svida om för kvällsvard ute på stan.

2 kommentarer:

I will not keep calm and you can fuck off sa...

Jag blir sjukt imponerad av att ni orkar springa efter att ha promenerat runt en hel dag. Sjukt imponerad!

Librarybeth sa...

Iwillnot: vi hade spring i benen som ville ut :D