söndag 31 oktober 2010

Några resebilder

En blandad kompott av bilder från en tidigare resa till vår favorittrakt vid Pyrenéerna.
Det brukar bli en del vandringsturer, besök i kloster och borgar och fina fikastunder.




Renoveringsröj

Hela söndagen har gått och jag har inte bloggat ett dugg???! Men vad har hänt?
Praliner och fluffiga kuddar i soffan? Yoga i rum med ljusterapi? Bubbelbad och rosa drinkar?
Big no-no. Här har dammsugits, dammsugits och... ja, just det! Dammsugits! Det gäller att hålla undan det värsta mitt i renoveringsröran. Maken spikar tak så det visslar om det, vårt nya kök börjar ta form. Nu är det snart dags för en paus från renoverandet och en välbehövlig paus från skola och arbete.

lördag 30 oktober 2010

Hemma hos - detta är tack och lov ingen inredningsblogg....

Ska vi ta en titt in hos Librarybeth och se hur pyssligt det är i köket denna lördag?








Och här ser vi det trevliga sido-bordet där man med fördel kan ställa porslin... och precis allt annat. Under finns en käck förvaring i form av en banankartong. Enkelt och piffigt.







Om man saknar ett avlastningsbord - och för den delen, när banankartongerna tagit slut - kan man med fördel placera sina specerier direkt på golvet. Det ger en ombonad känsla och lite touch av "rövarkula".

Fortsatt satsning

Sweet t-shirt (som lilla V säger, ingen av oss har hjärta att rätta henne; sweet jesus heter det).
Här är så rörigt alltjämt att jag måste lugna mina nerver med att laga risotto.
Ett utmärkt sätt att kontemplera i röran.
Tänkte bjuda på ett hemma hos-reportage senare i afton...

Satsning

Det blev en storsatsning på det där med sömn igår.
Kors - det är bra gott att få soooova ordentligt emellanåt. Jag är ju ingen småbarnsmamma men känslan är baske mig den samma när man äntligen sover gott och länge.
Läste nu imorse i gårdagens DN (dagens tidning låg visst kvar i brevlådan och trots god sömn orkade jag inte masa mig ut men det har mer med lathet än trötthet att göra). Där stod det om hur viktig sömnen är och att man nu tar vara på dagsljuset. Inga nya nyheter men de tål att upprepas.
I synnerhet nu när vi i natt går över till vintertid.... men hav hopp - vintersolståndet är faktiskt inte så långt borta.
Nog tuggat om detta. Lördagen kommer innehålla rivning av innertak (tjohopp) och så ska nytt tak upp
jippie). Det roddar mannen, Libby väntar på att få måla hela rasket och under tiden kan hon ägna sig åt sanering av hemmet.

fredag 29 oktober 2010

Sneak peek



Gott och blandat, det mest oväntade inköpet är ett par kortbrallor.
Ja, jag vet att det har varit på mode en längre tid men jag tar ibland (läs: alltid) god tid på mig
att vänja mig vid vissa prylar.

Klänningsveckan


...firas med en ny.

Frukost & shopping

Innan jobbet ska det bli frukostshopping är det tänkt. Eftersom jag inte litar på att själva frukostdelen kommer att innehålla gröt så har jag grundat hemma.
Grötmätt ska jag nu cykla till shopping.

Dagen efter cirkel

Av bokcirklar kan man gå upp i spiral av bokglädje.
Det blev sent igår och väldigt tidigt idag, jag vaknade 04.53 med huvudet fullt av allt som bokcirkelns deltagare tyckt och sagt om boken vi läst; En halv gul sol.
Att få tala om en bok gör att man ser nya saker, får nya perspektiv på texten och berättelsen! Sannerligen givande.

torsdag 28 oktober 2010

VA?

Är det redan torsdag? Redan lunch? Snart bokcirkel? Och så fredag? Helg? November? Ledig vecka?
Jajamen.

kan fylla på med advent och jul när man ändå är igång...

onsdag 27 oktober 2010

Inflykt

Ringer hem för att kolla att minstingen käkar sitt mellanmål när hon nu ibland propsar på att få gå hem och skippa frita.
Jorå, allt är bra. Hon har inflykt i tv-rummet med bästa filten på golvet, saft och hennes personliga sugrör (som någon av systrarna gett henne och är dyngsvårt att göra rent), smörgås och några (gamla) Marie-kex som hon har hittat i skåpet.

Det låter som ett helt formidabelt sätt att tillbringa eftermiddagen på.

AB Gnällforum; du gnäller - vi lyssnar

Idag är en sådan där onsdag då det hade varit bäst om Libby stannat i sängen och pysslat om sina mörka ringar runt ögonen och sin stressblemma på hakan.
Redan vid morgongröten längtade hon efter att det skulle bli kväll så att hon får dra täcket över ovan nämnda detaljer.
Rent konkret har hon egentligen ingenting att gnälla över - herregud, människan ska ju få vara ledig i flera dagar snart, hon har en efterlängtad bokcirkel att se fram emot, en frukostshopping inplanerad.
Tror ni att det hejdar henne?
Bäst vore om hon kunde stanna i bibliotekets magasin idag.
Det ligger i källaren, djupt under mark.

tisdag 26 oktober 2010

Serverat



Tisdag sent i oktober: snart på en restaurang någonstans

Bibliotekarien tillika fyrbarnsmamman lämnar strax sin kära arbetsplats för att uppsöka lokal på stan. Tisdagskvällsvarden ska inmundigas tillsammans med väninnan - långt från det röriga köket.

Vän av ordning undrar förstås om detta är en ny vana?
Nej, dessvärre inte.

Tisdag sent i oktober: på ett bibliotek någonstans

Passet i informationsdisken var ett riktigt fyspass idag, tur att bibliotekariens fot samarbetade lite bättre. Många låntagare - många frågor.
En äldre gentleman i 80-årsåldern, alltid välklädd med snyggbyxa, skjorta, väst, slips och överrock tycker det är förtjusande att få sådan fantastisk service när jag hämtar böcker ur magasinet.
Han förundras över min ungdom (!).
- Är du konfirmerad? frågar han med glimten i ögat.
Jag förstår att han skämtar med mig. Han ser ju att jag nyss gått ut gymnasiet.

Tisdag sent i oktober

Libby drömmer sig bort till när hon sist hade denna klänning.
Då behövdes ingen kofta vill hon minnas.
Kolsvart ute, stortjejen och mor ska strax till tandis - före skola och jobb.

måndag 25 oktober 2010

Nu tog tiden ett skutt

Va? Det är ju faktiskt vecka 43 och då kommer ju rimligtvis 44 sedan.
Jamen - då ska ju jag vara ledig!
Det går så fort så tant hinner inte med.
Tant ska vara ledig och resa med familjen!

Medicin


Aj, aj i foten alltjämt, jag haltar alt. hasar mig fram men finaste kollegan kom förbi med medicin.
Fotmedicin.
Känns redan lite bättre!

Lite synd om mig men bara lite

Jag börjar måndagen med att gnälla lite; det är aj, aj i foten.
Har en sjutusan till värstingvärk i vänstra foten. Iiih, har knappt kunnat sova i natt, det började lite lätt på kvällen igår och drog på full styrka under natten. Trodde jag skulle bli hemma idag men jag försöker släpa mig till arbetet. Löpcoachen, tillika min make gissar att det kan vara en blödning i foten, den är knappt svullen men värker så in i he... ja ni vet.
Jag råkade trampa duktigt snett ca 1,5 km från mål igår. Det smärtade till men jag fortsatte springa eftersom det gick över ( i synnerhet när jag kylde ned foten i kall gegga). Men nu gör det ont, det kan jag försäkra.
Och vi vet ju alla vems fel det är!
Inte geggan.
Rätt svar är LöpBeth stora irritationsknäpp. Alla förb..skit rötter och småstensbumlingar... grrr.

söndag 24 oktober 2010

This is Dress Beth talking

Hakar på Fridas klänningstema inför veckan som kommer.
Det blir gamla favvoklänningar, ni har sett dem förut men jag hakar inte upp mig på sådant. Klänningar, det gillar jag! Corny is my middle namn; men jag har lagt upp ett klänningsschema för vecka 43. Bring it on.
Fast först ska söndagkvällen softa färdigt.
(vad underligt det där lät - kolla alla ord börjar på f eller s...)

For my secret Book Friend!

När jag inte springer omkring i gegga, degar surdeg, läser eller lurar på vilken klänning jag ska ha imorgon så sysslar jag ju till viss del med böcker. Nu har jag kommit med i Pocket & Prassel 4.0 som En bok om dagen fixar med! Så superkul! Och nu, nu har jag en hemlig bokvän någonstans där ute i webbens vågor! Det är nu av stor vikt att jag svarar på några frågor som ingår i reglementet!

Vilken genre eller författare gillar du bäst? Voj, voj. Vad skulle det kunna vara. Är inte så insnöad på någon genre men deckare t ex, det läser jag mycket sällan. Jag tror att jag läser mest relationsdramer av olika slag, böcker om människors inre utveckling, levnadsöden men inte i den där typen av självutlämnande böcker om eländiga barndomar och liknande. Bästa författare är helt klart Tawni O'Dell, Curtis Sittenfeld, Joyce Carol Oates och Siri Hustvedt. Har säkert glömt någon... Margret Atwood hmm, kommer inte på fler just nu.


Vilken genre eller författare är du nyfiken på? Läste en tid mycket historiska romaner, det är en genre jag borde hitta tillbaka till, Vibeke Olsson gillar jag tex. Författare jag är nyfiken på? Hmmm. Återkommer.

 Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..? Paolo Coehlo, jag vet! Det är som att svära i kyrkan men det kan nog inte bli han och jag.

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt? Nej, slänger/byter sällan böcker men jag är ingen aktiv samlare. O'Dells alla titlar har jag men det råkade mest bli så. Gillar pocketböcker.

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren? Nej, tyvärr. Det händer att jag tänker att jag borde göra en sådan lista men äh. Jag läser och läser, det är inte listan som är viktig.

 Annat litterärt, värt att veta..? Jag har träffat José Saramago, hihi. Gillar hans böcker fast nu är det ett tag sedan jag läste något av honom.

Vad äter du för godis? Choklad är prio ett. Gärna mörk. Annars är hallonlakritsskallar storfavvo, liksom sura skallar.

Naturgodis - ätbart eller inte..? Det äter jag väldigt gärna men då snackar vi choklad här också. Mandlar med choklad indammade i kakao är m y c k e t  gott. Kanske inte naturgodis? Och hasselnötter och ja, just det choklad. Gillar nötter, solrosfrön.

Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart? Kaffe är mitt mellannamn. Mörkrost är gott. Te - sure och det ska vara svart för rött gillar jag inte, inte heller grönt och absolut inte örtte!

Hobby? Läsningen, löpningen och resor. Men familjen kommer först.

Favoritfilm? Hmm, det går inte att välja, ser så blandat och i perioder rätt mycket. The hours är högt listad hos mig och alla Matrix-filmerna - ja jag vet. Tvära kast. Thats me.

Favoritmusik? Nej, olika musik för olika sinneslägen är min grej.
Stjärntecken? Favoritfärg? Jag är vattuman och favoritfärg? Äh, jag gillar alla färger.

Samlar du på något? Fina minnen.

Tja, det var väl allt tror jag! Nu bästa hemliga bokvän väntar jag vid brevlådan...

En halv gul sol

Har läst ut En halv gul sol - och det i god tid innan bokcirkelträffen i nästa vecka.
En bok som jag kan rekommendera fast det ska erkännas att det tog mig tid att komma in i boken. Berättelsen kretsar kring flera levnadsöden med systrarna Olanna och Kainene i centrum. Handlingen utspelar sig tiden runt Biafrakriget i slutet av 1960-talet. Systrarna är sinsemellan mycket olika personligheter och det är deras liv i med- och motgång man får följa. Alltid lika intressant att bekanta sig med nya författare, Chimamanda Ngozi Adichie kom ut med sin första bok Lila hibiskus 2003 och är en ny bekanskap för mig. En bra bok men ingen fullpoängare, det ska bli kul att diskutera den med bokcirkelbrudarna - det ger alltid nya perspektiv.
Nu ska jag läsa klart Hittebarnet av Janouch, den har jag börjat i men blivit tvungen att lämna åter till bibban, reserverat den på nytt och givits ny chans att läsa den. Jag blev lite ivrig där tidigare i höstas och reserverade sjukt många titlar åt mig själv.
Självfallet ramlade alla in mer eller mindre samtidigt.
Ja ja, den som gapar över mycket... får oftast lämna tillbaka.

In the kitchen part 247

Tänk en del gör vad som helst för att slippa vara med på bild. Riva ut diskbänk och kök t ex ;)

Mannen sliter med gipsplattor idag. Och avlopp. Vi har således inget vatten för tillfället så det fick bli hämtmat. Så tråkigt då.

Before and after

Före geggan.











Efter geggan.


Mina älskade skor! Blir ni någonsin er lika igen?
Men kul var det,  höstmilen i regnet - lite övermycket rötter och sten i spåret men det gick bra. Ja och så var det gegga också men jag vande rätt snabbt. Skönt efter ett tag att plumsa på, det blir ju inte så många tillfällen för det i vardagslivet.

Älska geggan

Nu sticker jag snart ut och springer ett lopp; Höstmilen här, lokalt.
Det regnar flitigt, 5 plus och antagligen rätt geggigt ute i terrängen.
Men va fasen - another day i spåret liksom.
Försöker tänka så eftersom jag inte är en utpräglad terräng-girl.
Peppar mig själv.
jaggillargeggajaggillargeggajaggillargegga

Endast Libby är vaken igen

Nu har jag vaknat tidigt igen men varit duktig och söndagsslumrat tills frukosthungern satte in.
Tänkte mig söndagen så här:
  • lång frukostsittning med läsning
  • dagens outfit blir löparbrallor
  • höstmilen i regn
  • gegga
  • mera gegga
  • ännu mer gegga och målgång
  • hem
  • skjutsning till barnkalas
  • soffan reserverad för mig
  • någon annan lagar middagen
  • Mad Men på kvällen
  • sova
låter som en bra planering

lördag 23 oktober 2010

Öka takten

Nu när min totalt överjästa surdegssatsning ligger och jäser ännu en gång får jag plötsligt en tidslucka.
Jag kan välja mellan att städa badrummet och läsa.
Eeeh få se nu. Kan SpeedBeth hinna båda?

Bloggen som en tidsmaskin

Kollade vad jag gjorde förra året 23 oktober. Roar mig med att göra det emellanåt.
Oh la la. Då var vi i Paris! Så himla trevligt att minnas det. Vilket påminner mig om att jag borde fixa till fotona och slänga in ett par här....

Ett julklappstips?

Maken fnissar när han läser dagens DN och tillsammans förundras vi över människors uppfinningsrikedom.

Tänk vilken present!

Vi snackar över 9000 brödskivor här. Men vad fasen gör man med presenten?

Åh, tack liksom, jag kan ha den i vardagsrummet.
Och jag som blir galen när ungarna bränner skivor - det stinker verkligen. Det här gav onekligen lite perspektiv.

Endast Libby är vaken

Morgonstund har guld i mund eller hur var det nu igen?
Ensam i mitt superröriga kök, kan ju knappast klandra familjen för att de inte stiger upp i ottan när det är lördag. Jag vaknade tidigt och försökte somna om. Icke då. Så jag traskade till köket och röran som råder där har liksom lyckats fortplantat sig genom hela kåken.
Jag sitter och överväger om det är någon idé att göra något åt det hela. Köket ska mannen jobba vidare med idag. Och jag? Jag tar fram snöskyffeln.
Och skottar mig en väg i huset.

fredag 22 oktober 2010

I väskan

Vi har en liten nattgäst i afton.
Nattgästen bjuder på snören. Massor av snören.
Åh, det är hallonsmak! Vet inte när jag käkade snören sist!

Varva ner

Bästa sättet att varva ner när man är så trött att man nästan vill tjuta?
Dega.

Rändigt



Dagens rosa kommer i form av en rand.
Nu när det inte blev randiga ben fick det bli ränder runt halsen.

Smält smält

Ska det vara nödvändigt? Jag menar, det här med snön.
För visst ligger den där ute i mörkret nu när jag tagit mig upp ur sängen.
Men för en gångs skull är jag ändå i fas med barnens skodon, vi har hunnit köpa lite varmare stövlar.
Imorgon kan det bli en liten vinter sa nästyngsta flickan igår.
Låt oss hoppas på det, en liten vinter till att börja med.

torsdag 21 oktober 2010

Strax innan jag somnar med kinden på tangentbordet

Vilken trött torsdagskväll.
Hittade inte randiga strumpan på HM men den trevliga tjejen i butiken antydde att de är på uppackning så jag tänker spana lite... förresten var det tights och inte strumpor.
Och så talas det om snö... och så har lampan på cykeln lossnat så det måste jag fixa pronto.
Jag tror jag bäddar ned mig och funderar över vad som kan bli morgondagens rosa bidrag. 

Randigt och värmigt


Ett par randiga strumpor som värmer vill jag ha!
Hittar dem inte på webben (andra HM-ränder här), det får bli en sväng i butik IRL istället.

Frukostläsning


Försöker komma ifatt i min att-läsa-hög genom att välja Vi läsers senaste nummer till frukosten. Kors, vilken råintellektuell start på torsdagsmorgonen. Nu undrar jag varför den fått ligga och vänta så länge som den gjort.
Javisst, ja. Att-läsa-högen var ju nåt i stil med Empire State building-format

onsdag 20 oktober 2010

Yiiihaaa

Bibliotekarie löpte amok

IlovemyworkIlovemyworkIlovemywork
Tjohej, vad kul det är på bibban idag. Låntagarna är helt fantastiska, jag kränger böcker med en sådan effektivitet att en pappa vars tonårsdotter jag hjälpte (hon skulle ha en klassiker) ville ta mig i hand som tack. Bara roliga bokfrågor och låntagarna kommer från alla håll.
Ibland är det helt enkelt sjukt roligt att vara librarian.

Nötter für alle



Jag ska ju jobba kväll och har tagit med mig ett sååå nyttigt mellis bara för att jag inte ska bli sötsugen. Med risk för präktighetsvarning här nu men jag har själv blandat valnötter, jordnötter, solrosfrön, pumpakärnor och russin. När jag handlar i Exotic Snackshörnan åker alltid, jag betonar alltid choklad ner även om jag bestämt för innan att idag klarar jag av att handla utan att lägga i choklad.
Hittills har jag inte lyckats genomföra en sådan shopping.
.... men, vad är det för hallonlakritsskalle som sticker upp där? I hörnet?

uppdatering: åtgärdat, hallonlakritsskallen är bortplockad från burken och placerad på säkert ställe. Fritt fram för gissningar.

Florence och jag

Jag tänkte gå på sjukbesök på lunchen. Ska man inte ha med sig vindruvor då? Kollegan vilar sitt knä och bjuder på lunch och nybakat bröd.
Jojo, det kan löna sig att bjuda in sig själv som Florence.

Nyanser av rosa


Min rosa combo när det gäller löpartröjor går inte av för hackor. Kära nån, jackan är i ytterligare en annan nyans...

Frukosttankar

Hur lockande är det att ge sig ut och löpa när termometern står på 4 plus och det är svart som i en säck ute? Nej, trodde väl det, varenda cell i kroppen ropar Lägg ned! Vilken tur att jag kan invänta morgonljus då. Annars är det faktiskt lite småsegt med löpträningen just nu, det känns som det har gått ned på någon slags lågintensiv nivå. Jag springer för att hålla igång verksamheten, typ. De senaste gångerna har varit lite trista... eller förresten lördagens löprunda var ju höstfin och tog sig ju mot slutet.
Jaja, älta på bara, på söndag är det en Höstmil som ska springas.
Nu lackar jag om med ljusrosa.

tisdag 19 oktober 2010

Maten är klaaar



Tisdag


Här sitter vi och äter kvällsmat.

Vanlig tisdag

Här sitter jag och längtar till aftonens restaurangbesök med väninna.
Vaaad ska jag välja som kvällsmat idag på den lilla kvarterskrogen med italiensk mat?
Vaaad ska jag välja att dricka till?
Vaaad är det för fel på klockan? Den står ju still.

Going pink

Tänkte lacka om lite - här i skyltfönsterköket. Det får så klart bli rosa.

måndag 18 oktober 2010

All dressed for tomorrow

Lilla julafton har just passerat här. En arbetskamrats döttrar har donerat läckra plagg till mina tjejer och återvinningstanken föll extremt väl ut. Här har varit ett rivande och slitande värt en mellandagsrea. Inga schismer dock, de drar ju olika storlek mina tjejer. Det fina var att alla fann något de gillade!
Nu har lugnet lagt sig och jag tänkte föreslå en Mad Men-sittning för maken.

And the winner is

Det är inte bara höst - så här dags på året är det också prisernas tid.
Såg att de nominerade till Augustpriset ÄR här.
Priset till mest måndagströtta bibliotekarie går dock utan vidare diskussion till Librarybeth.
Det kostar på att vara ledig i 3 dagar. Man blir helt slut av det.

Med en glödlampa som sällskap

Ljuset från glödlampan i taket är obarmhärtigt skarpt och mysfaktorn lika med noll i köket. Dessutom har vi inga persienner, inte heller några gardiner så vad som sker i köket kan nu alla ta del av utan problem om man traskar förbi utanför. Känns som jag kokar gröt i ett skyltfönster.
Å andra sidan är det inte precis någon ström av folk utanför fönstret så här dags på dygnet, en och annan hundägare kan jag tro. Lite underligt känns det dock, tror jag grötar i mörkret istället.

söndag 17 oktober 2010

In the kitchen - igen

Mitt hemmapyssel vet inga gränser. Fick mycket goda äpplen av vänner så nu har jag kokat äppelmos och fryst in färdiga äppelskivor som blir bra att ha när pajsuget sätter in. Jag håller på att löpa amok och det i ett kök som nästan ser utbombat ut just nu. Ser fram emot att få landa i soffan och beundra de små hemmafruarna i Mad Men senare i afton.

Roligt nästan jämt


Jaha, så här har vi det.
Nu ska Librarybeth laga lite mat.
 

Bye bye rågklumpen

Så! Nu ligger misslyckandet i komposten.
Nu satsar jag nytt och friskt.

Surdegslooser

Jag är på väg mot mitt första monumentala totala misslyckande.
Surdegen med råg är som en sten - den lär det inte bli något ätbart av.
Jag har just upptäckt att jag använt rågmjöl, i receptet står det rågsikt. När jag läste ordet rågsikt började jag ana oråd. Vad är det för skillnad på rågmjöl och rågsikt? Är det en skillnad? Jag är för dåligt insatt, pinsamt men jag har inte koll.
Jag googlar rågsikt och blir varse. Det är siktat rågmjöl blandat med vetemjöl. Ameh!
Rågmjölsklumpen ligger tyst och tung i sin skål. Besvikelsen sköljer över mig.

- Älskling, frukostbullarna var ju underbara och så har du ju Mad Men att se fram emot ikväll, tröstar maken.
Jag suckar djupt och letar efter ett nytt recept. Utan råg.


fotnot: Libby och hennes lagvigda make kör Mad Men Marathon denna helg och njuuuuter av att se så många avsnitt de bara orkar innan de somnar. Ny sittning i afton.

lördag 16 oktober 2010

I want you to stop me

Hejda mig någon, jag kan inte sluta baka.
Nu har jag frukost bullar på gång och ännu en surdeg på gång. Råg den här gången.
Hämtade mitt bokpaket idag, innehållandes Pain de Martin-böckerna så nu är jag fullständigt i surdegens våld.
Medan jag degar river maken kaklet.
En vanlig lördagkväll.

Fick tips om en kjol

Fick tips om den här snygga skinnkjolen hos Alexandra.
Den finns att inhandla hos Ellos just nu - en Espritkjol.... ameh, jag som nog har köpstopp.... måste ju satsa på pärlspont och färg nu... suck

Rivarglädje part two

In action - nu ryker taket.

Fika med Galette-Beth

En galette, s'il vour plaït.
Utvärdering: god, god men lite mer citron nästa gång. Kan med stor säkerhet byggas på till någon slags tarte de pommes med lite äppelmos på. Kanske passionsfrukt on the side skulle smaka fint också.

fin fika är bra att pigga upp snickarn med...

Galette-Beth

Och mitt i röran står Libarybeth med sin Galette. Man kan ju undra ibland hur hon tänker.

Rivarglädje

Nu har vi börjat riva. Det känns underligt bekant - den här röran som uppstår. Under många år hade vi det så här i flera perioder; byggplast lite chict i dörrhålen, kartonger med prylar på de mest oväntade ställen och så fars idoga bankande med hammaren och mors eviga målande av väggar och tak.

Galette - oui!

Jag vaknar och känner att jag bara MÅSTE få testa och göra en Galette idag! En liten fransk historia, citronkaka.
Klart flyktbeteende! Idag ska vi nämligen tömma överskåp, riva loss både skåp och tak - roa oss kungligt med andra ord.
MEN till kaffepausen ska vi sitta i solen, mannen och jag, på lilla uteplatsen (kallad lilla Provence) och äta en Galette.

fredag 15 oktober 2010

Mer bröd åt folket

Här är ett slags trevligt resultat av en ledig dag.
Det är ju störtkul att baka surdegsbröd - och ett utmärkt bra sätt att varva ned. Kontemplativt att vika och vika sin lilla deg. Att vakta lite vid ugnen och lufta och ha sig. Bra för Libby att få ned tempot en smula.
Min lediga dag har för övrigt varit fett najs.
Löpning, läsa, baka. Tre goda ting som jag gillar. Avrundade dagen med en tuff shoppingrunda med alla fyra brudarna. Tur jag hade vilat innan om jag säger så....
Ett slags skådebröd? Inte alls. Detta äter vi upp inom 24 timmar. Bra det, för jag tänkte sätta en ny deg. Genast.

Kaffet


intas i solen.

Jäs nu lilla vän


...så dricker jag kaffe.


And a river runs through it


Vy från min löprunda just nu.

Ledig dag

Man är ledig men går upp svintidigt ändå.
Nej, det är inte friskt men det är förbannat praktiskt, tvättmaskinen snurrar redan t ex.
Bredbent stående i köket och så händerna på höften (det är bara ett par utstående flätor som saknas)
- Kom an ledig fredag, nu ska vi se vad jag kan hitta på mer!
...
vi börjar med lite kaffe va?!

torsdag 14 oktober 2010

In your dreams

Ameh, är det någon mer än jag som ständigt går omkring och tror att man ska gå och lägga sig tidigt?
Ikväll, då minsann ska jag lägga mig tidigt, jorå för 17.
Asså, det dyker ju bara upp nya saker att göra hela tiden...

När det erbjuds tiater

Sen eftermiddag och jag speeddammsugade hemmet. När jag knackade på hos minstingen stack hon ut näsan och sa - Du kan inte dammsuga nu, jag skriver på ett manus till en dockteater.
!
Man vill ju inte störa ett geni mitt i skapandeprocessen så jag stängde tyst och städade någon annanstans.
Och minsann, sedan dök det upp skyltar överallt i huset som lockade publik.
Nu har vi varit på en mycket underhållande föreställning, det välskrivna manuset har vi också beundrat.
Tänk - teater mitt i veckan är fint!

12:05

App, app Libby!
Nu kör jag nästan på övertid här. Jag loggar ut från biblioteksvärlden och tar det lite softish.
Inte jobbajobbet.

TGIF?!

Fred...nej Torsdag torsdag - ska jag väl utropa! Halvdag på jobbet och jag ska hinna arbeta undan lite pyssel, har inget pass i infon idag. Ska bjuda kollegan på lunch idag - på hemmaplan, det ska bli trevligt.
Sista chansen i ett ännu inte rivet kök antar jag, i helgen ryker några av skåpen.

Ljusare

Så bra när det går väl till slut! Jag tänker på gruvarbetarna, så otroligt skönt att alla har kommit upp i dagsljuset igen. Här är mörkt utanför fönstret men snart kommer gryningsljuset...

onsdag 13 oktober 2010

Sia gräddkola

Bänkar mig och får igång tv:n, inser att jag missat tv-serien Brottet med min favvopolis! Meh!
Det blir till att styra in på svtplay så snart som möjligt för att komma ifatt!
Blir ännu mer deppig. Tröstäter Sia gräddkola. Gott.

Nya grepp?!

Kära nån - det är så länge sedan jag såg på tv så jag minns knappt hur man gör för att få igång den. Det kryllar ju av fjärrkontroller och något som jag minns hör till tv-spelet.
När jag fått igång maskinen blir det tv-dinner - jag menar tv-the.

Nya grepp

Voj, voj. Något spännande att förtälja? Skulle inte tro det. Onsdagkväll och jag är rätt mosig.
Testar att lägga egobilden i högerlisten (oooh, så revolutionerande!!) istället för att slänga in den i ett inlägg, får se vad jag tycker om det. Skulle händelsevis någon annan ha en åsikt, let me know!
En kopp the skulle kännas som något helt fantastiskt just nu. Ska satsa på det.
Låt er inte luras av mitt flinande anlete. Jag är i ordningen som följer;
  1. trött
  2. trött
  3. lite ledsen
  4. trött
yeah, we get the point.

Konsten att shoppa

Kvällens boktips blir definitivt Konsten att shoppa av Johan Stenebo.
Läs och lär dig alla tricks och knep. Bli en medveten konsument som undviker fallgropar som extraprisskyltar och kuponger (iiih, nej me love kuponger). Shoppingens grunder och överlevnadsråd utlovas i innehållsförteckningen. Författaren går också igenom skillnaden mellan att handla och att shoppa.
Klart intressant läsning.

bilden har jag lånat från Adlibris

So far so good

Uppstigning med tuppen, sedvanliga morgonbestyr och sedan en fin löprunda. Så långt allt gott. Till jobbet på kära Vera med världens fart och sedan ett snabbt möte och därpå ett omskyltningsjobb med böcker i glatt samspråk med bästa kollegan. Så långt toppenbra.
Nu väntar en beige lunchlåda.
Eftersom jag ska bli här till sena kvällen tar jag och luftar mig lite på stadens gator och torg.
Känns det igen? Kan det vara så att Libby har skrivit det tidigare? Har Libby gjort så förr?
Javisst.
Never change a winning team.

Planering för ledig dag

Nu börjar det kännas lite motigt.
När man arbetat i snart 11 dar i rad börjar man toklängta efter den lediga dagen som ska innehålla allt från löpträning, urplockning av köksskåp till att sitta och läsa.
Visst ja, en shoppingrunda kan vi slänga in i det där också. Innegympaskor - med andra ord; inte shopping till Libby utan till kidsen.
Den som är ledig får se. Gammalt bibbanordspråk?!

tisdag 12 oktober 2010

Librarybeth in stereo

Klänning från Free Fashion Stockholm - så fin! Och fickor som man kan köra ner händerna i och gå runt och tralla.
Ser redan fram emot att få ha den en skön sommardag! Men varför vänta till dess? Jag drog över en kofta så fick den hänga med till bibban idag.
Så kär - att det blev Librarybeth in stereo idag. Testar att lägga en bild i högerkanten. Hmm, vilket är bäst?

Nu ska jag baka en kaka som blir bäst om den får stå ett par dagar före inmundigandet. Det blir precis lagom till torsdag det! Då går jag från bibban klockan 12! Sharp!

psst klänningen finns/fanns i Outleten!

Vill ha

Vad är det med mig? Måste jag vilja HA varje bok jag tar i?
Någon har ställt Enklare bröd på mitt skrivbord (degcoachen, I presume?!) och bara en kort bläddring senare och jag känner att jag vill HA denna bok. Inte bara låna.





bilden har jag lånat av Adlibris


uppdaterad: inköpt!!!!

Walk in the park

Bara en bustjej ska upp och iväg till skola idag, resten av damkören har studiedag. Rena barnleken att bara frukostserva en tjej, förvisso är de andra rätt självgående men ändå, lite skillnad är det! Men lugnt blir det i köket med bara lillgrisen och mamman, hinner prata lite mer.
Vi konstaterar att vi är allt lite avundsjuka på de som får ligga kvar i varma sängen...

måndag 11 oktober 2010

Ponchomåndag

Ordinary dagens - HM:s poncho upplevde jag först som en smula klunsig, men vande mig snart. Den är rätt skön att strutta runt i.
Nu måste jag läsa med full speed - upplever att jag har så långsam läshastighet just nu. Så mycket som snurrar i huvudet och kvällarna räcker ju för 17 inte till....

Spännande måndagkväll

Man matar sina barn.
Man matar sina husdjur.
Några av oss matar mojsiga surdegar.
Hälla ut, mata mera.
Jag hoppas sannerligen att det hinns med en liten deg till helgen för det är ju synd och skam om burken bara degar i sin ensamhet -
längst in i kylen.

The flow

Här är ett fint flöde av påsar ut och påsar in.
Jag packar kläder jag sålt och packar upp påsar med innehåll till mig.
Påse från Pia idag - finemang!

Måååndagmorgon

Men vad mörkt det är! Brukar det vara det? Kan det liksom bli mörkare?
Märkligt. Och kallt. Alltså ska det vara nödvändigt?
Och ponchon. Har en. Den känns inte alls som min poncho gjorde som mamma stickade åt mig (när jag var 7 år). Kanske har jag legat av mig som ponchotjej?
Jag testgår lite fram och tillbaka i köket. (hej skåp, på lördag ryker ni - bara så ni vet)
Nja, det känns väl ok.
Bäst jag fixar lite kaffe.

söndag 10 oktober 2010

Dagens fråga: sprit

Hur många gånger kan en bibliotekarie sprita sina händer på ett jobbpass?
Svar: vääääldigt många gånger ifall hon är hysterisk över förkylningsbaciller som kan sätta käppar i hjulet inför höstmilen.
Men nu är det snart slutspritat för idag.
Bibban is closing.

Rastbekymmer

Fasen, nu blev det kaffe på skrivbordet... ups.
Räddade tangentbordet men inköpslistan blev lite moccafärgad...

Liten rast på jobbet - söndag


Passar på att bättra på lacket på kafferasten. Ska på familyparty direkt efter jobbet idag och brorsan fyller ju så bäst man ser lite skaplig ut.

Överrock

Så ska en herr-rock bäras upp.
Kors, vad duktig han är på det, Daniel!
Nej nej, inte prinsen, här snackar vi Craig.

The Enlightenment - I don't wanna know

Vi har levt med ett svagt upplyst badrum en tid sedan skitlampan (den var ful, den var dum, flämtade ständigt som på något läskigt motell på den amerikanska landsbygden) gick helt finitosönder.
Igår kämpade, verkligen kämpade mannen med att få upp en ny, 10 gånger snyggare lampa.
Han kämpade så pass att han inte hann fixa middag till familjen på lördagkvällen. Det löste vi dock med att hämta mat eftersom vi var precis utmattade; han av lampbestyr - jag av biblioteksbestyr.

Lampan då? Jo, den blev super men jisses! vilket skarpt ljus. Avslöjande är bara förnamnet. Varenda rynka, kvissla, trötthetspåse syns som om det vore operationsljus. Inte roligt - det kan jag försäkra.
Släck, släck!
Här måste svagare lampor införskaffas - tillbaka to the dark ages, tack.

Oktober är fint


På väg till jobbet.

lördag 9 oktober 2010

Liten rast på jobbet

Men vad är det med mig?
3 termosmuggar kaffe senare och jag är fortfarande kaffesugen.
Jag drar i mig en till.

Belöning direkt på morgonen

Stack ut och sprang vid tjugo i åtta och det gick väl sådär. Lite stolpig löpstil i början kan man lugnt säga. Stretchade rejält när jag kom hem, kände mig som en gummisnodd efteråt. Ingen träningsvärk men lite stum är jag allt. Hävdar dock fortfarande att backträningen var kul!
Nu väntar belöningen; gröt, en tidning, kaffe och en bonus till Librarybeth; en leveranspåse från HM!
Allt detta med Bumbibjörnarna i bakgrunden som ropar glada tillrop.

- Hallå småkidsen, vill ni ha frukost med mamma?
Inget svar.

fredag 8 oktober 2010

Librarybeth walk with me

Aah, idag har jag kunnat gå utan kraftig träningsvärk.
Det betyder att jag kan springa utan kraftig träningsvärk också.
Kanske, kanske hinner man med en liten runda innan man sticker ner till jobbet imorgon.
Dessvärre fick mina degplaner ligga och jäsa till imorgon (haha).
Men imorgon är som gjord för nya planer!

Dagens accessoar är den toppenfina bollfransscarfen som jag köpte av Pia!

Lägesrapport; fredagkväll

Mor i stugan fixar med Traderaförsäljningen och läser roliga bloggar.
Far väljer att sova sin skönhetssömn, tänker stiga upp tidigt imorgon.
Äldsta flickan har 3 väninnor som sover över. De har stängt in sig med varsin (!) laptop och har något som närmast kan ses som ett LAN-party för bara tjejer. Rummet är nu mer eller mindre syrefritt och luften består mest av chips med dilldipp-doft - urk. De verkar dock nöjda och glada.
Mellanflickorna spelar något slags hemmasnickrat kortspel med låtsaspengar. Nya regler uppstår hela tiden och de verkar också nöjda.
Minsta flickan är för tillfället hund och bygger egna hinder av tofflor som hon skuttar över.

oj, nu kom hunden med ett koppel (en snodd som det står Librarylovers på) i munnen och  vill gå ut...

OK Corral

OK, då är det bestämt.
Snart blir det vilda västern i köket för nu har kökssäljarfirman varit här och kontrollmätt i köket.
Det betyder att det är fritt fram att börja riva nuvarande kök. Vi har ett leveransdatum att längta till och jakten på nytt kakel kan börja. Rivning påbörjas nästa helg. Så är det med det.

Funderade på vad man som kökssäljare säger och sedan kommer hem till köparna?
- Men ååh, vad fint ni har det.... nae det funkar inte - då blir det väl inga kök sålda :D

torsdag 7 oktober 2010

När man känner sig matt

Känner mig lite smått matt, visserligen snart helg men då! tjoho ska jag arbeta. Men det ska nog gå bra. Min degcoach och jag funderar mest på hur det blir om vi sätter varsin deg, vem ska då vika degen ett par gånger under tiden som vi arbetar?
Vi överväger att ta med oss degarna i respektive plastlåda till jobbet.

- Nähä tack nu stänger vi infodisken ett ögonblick för vikning av deg...

En annan sorts matt-het (uuh, vad ordvitsig jag är) idag var att jag letade fram min älskade mattkofta - flickornas och mitt namn på koftan.
En storfavorit - redan imorgon dag vill stortjejen ha den.
Visst, visst. Då ska jag ha min nya sjal från Pia.

torsdagens accessoar; gröööön plastring - ni har sett den förut

Saleswoman

Nej, nej. Inte det också.
Nu har jag fastnat i Tradera-träsket också.
Och åh, så roligt det är. Till och med när jag säljer saker för en spottstyver! Det känns bra att något som bara hängt hos mig kan få komma ut i världen och användas av någon annan!
Till helgen ska jag lägga ut en kofta som jag aldrig använt och så en fleecetröja för en liten tjej och så en...

Samtidigt

Medan världen fick veta att nobelpriset i litteratur 2010 går till Mario Vargas Llosa agerade jag och en väninna personal shoppers åt vår arbetskollega.
Riktigt roligt för oss och riktigt roligt antar jag, för señor Vargas Llosa.

Pris

Klockan 13! Då säger Peter vem som får priset i litteratur.
Men då har jag lunch och dräller runt på stan.

onsdag 6 oktober 2010

Onsdagens bara

Tuffast med onsdagskvällarna?
Det är att man knappt träffar kidsen och att man måste upp och iväg till jobbet tidigt på torsdagsmorgonen!
Slötittat på nån amerikansk tv-serie i soffan, via datorn eftersom jag missar konstant alla tider då avsnitten visas. Någon slags combo av rymden, agenter, katastrofrulle och klura-ut-vad-allt-går-ut-på. Och ständiga tillbakablickar, the Event heter den visst och hjälten är missförstådd, olycklig och jagad av både rättvisa och styggisarna. Någon som sett den?